By C Gundersen

Ansvarlighed og omhyggelighed

PRODUKTION
Lige siden den allerførste kollektion er vores signaturgarn, som hedder Dansk Østersøuld, blevet produceret i Danmark. For det er vigtigt for os at værne om og beskytte det lokale håndværk i Danmark. Ikke mindst fordi det traditionelle håndværk har stærke kulturelle, familiære og traditionsrige rødder, som vi gerne vil være med til at bevare i en globaliseret verden. Samtidig er klimavenlighed, miljøhensyn, dyrevelfærd nogle af vores kerneværdier, og på Hjelholts Uldspinderi kan vi følge de led i produktionen som handler om spinding af ulden til garn på tætteste hold.

Dansk Østersøuld tager sin begyndelse i fårelaugene hos fårene (og alpakaerne) i Glostrup og Hvidovre, som stortrives på de fine naturarealer i forstæderne til København.

Siden 2020 har By C Gundersen produceret garn af uld fra egne får i fårelaug i forstaden til København, og virksomheden drives i dag af Charlotte Gundersen, som i  tæt samarbejde med laug og med danske fåreavlere værner om det gode håndværk. I By C Gundersen er indehaver Charlotte Gundersen selv med til at passe dyrene lokalt i Hvidovre og Glostrup, og hun følger med og er med ved de fleste klipninger, så hun er helt sikker på, at dyrene har det godt.

 

FRA FÅR TIL ULD
Ulden til Dansk Østersøuld kommer fra de landskabsplejende får fra 3 fårelaug i forstæderne til København, og hentes hos udvalgte mindre fåreavlere i Danmark. Fårene klippes nænsomt og professionelt en til to gange om året.

Herefter renses og sorteres den rå uld professionelt i Hvidovre hos By C Gundersen i værkstedet Fiber and Craft Studio. 

Når ulden spindes hos Hjelholts Uldspinderi, blandes den med blød certificeret mulesing-fri merinould fra Falklandsøerne. Med denne uldblanding skaber vi et holdbart garn, der er let at arbejde med og blødt og behageligt i brug.

FRA ULD TIL GARN
Hjelholts Uldspinderi på Fyn er det sidste uldspinderi i Danmark, der laver lønspinding i små portioner for fåreavlere, fårelaug og små garnproducenter. Ulden spindes på en stor gammel spindemaskine, som det kræver stor håndværksmæssig forståelse at bruge, og som derfor kun mestres af ganske få i Danmark.

Efter spinding kommer Dansk Østersøuld tilbage til værkstedet Fiber and Craft Studio hos By C Gundersen, hvor det farves på professionel og kyndig vis med plantefarver af Charlotte Gundersen. Nogle planter er sanket i den lokale natur og andre er dyrket og plukket i Fiber and Craft Studios farvehave. En del af garnet farves ikke, da vi holder af uldens naturlige farver.

Dansk Østersøuld bliver til enkelte garnfed i smukke naturlige og plantefarvede farver, og gøres klar til vores strikkekits og hæklekits med opskrifter fra udvalgte designere, hovedsageligt fra Danmark og de nordiske lande.

FRA GARN TIL STRIK
Vi har et stort ønske om at bevare de lokale gamle danske håndværkstraditioner, og derfor arbejder vi med at fastholde al produktion af Dansk Østersøuld og alle de gamle produktionsfaciliteter i Danmark.

Med vores egne og særligt udvalgte nordiske strikkeopskrifter vil vi gerne opmuntre dig til at strikke og hækle derhjemme, så vi sammen holder fast i det gode håndværk. Tænk på, hvor meget lokal produktion vi skaber i fællesskab, både sammen og hver for sig.