Cart / 0 Items

Om

Kære alle

Velkommen til By C Gundersen.

By C Gundersen er en en-kvindes virksomhed med garnproduktion, plantefarvning og strikke- og hækleopskrifter. Bag By C Gundersen og al arbejdet i virksomheden står designer og garnfarver Charlotte Gundersen.


Om garnproduktion og plantefarvning:

By C Gundersen er en virksomhed, der indsamler spilduld fra primært små sjællandske Spælsau fårebesætninger og producerer mærket Dansk Østersøuld, som er plantefarvet garn.


Den danske Østersøuld, som du kan købe hos ByCGundersen er præget af gennemsigtighed gennem hele produktionskæden.


Råulden, der anvendes, kommer fra får, der avles med henblik på landskabspleje og kødproduktion, og hvor ulden ellers ville være blevet brændt eller smidt ud. 


Charlotte kører selv ud og henter råulden hos fåreavlerne. Efter indsamling hos fåreavlerne, vaskes, rensers og håndsorteres ulden, så kun det bedste bruges til forarbejdning til garn. Dette gøres ved håndkraft i Charlottes værksted i Hvidovre. De få overskydende uldrester anvendes i Charlottes køkkenhave. 


Når ulden er sorteret i farver, kører Charlotte ulden til spinding hos Hjelholt uldspinderi. Efter spinding kommer ulden endelig tilbage igen, nu som Dansk Østersøuld.


Den danske Østersøuld kommer i de tre naturlige farver, som Spelsau typisk har: sand, beige og koks. Ulden farves desuden i flere forskellige nuancer udelukkende med plantefarver. Farvematerialet, som består af planter, samles lokalt i den danske natur omkring Hvidovre, eller dyrkes i et lille område af Charlottes køkkenhave til dette specifikke formål. Vandet, som anvendes til plantefarvning er udelukkende regnvand, samlet i regnvandstønde, og energikilderne er el og gas. 


Hele produktionen af By C Gundersens danske Østersøuld ligger i Danmark, og alle arbejder under ordentlige arbejdsforhold. Charlotte besøger de små besætningerne og er blandt andet med til klipningen. Charlotte ser derfor, at fårene har det godt, og at dyrevelfærd værdsættes. I flere tilfælde lever fårene helt eller delvist efter økologiske standarder.


Den rå uld til dansk Østersøuld kommer udelukkende fra fåreracen Spælsau, og Østersøulden varierer i 4 garntykkelser med løbelængderne 400m, 275m, 200m og 125m pr. 100g. 


Når du møder Charlotte i hendes arbejdende værksted, på markeder eller på de danske håndarbejdsmesser i Danmark er der strikket og hæklet design og modeller op i de enkelte tykkelser af garn.


Dansk Østersøuld er desværre ikke økologisk certificeret. Da Charlotte henter råulden fra primært små besætninger med Spælsau, er der ganske enkelt ingen af disse, der er økologisk certificerede. Det er for dyrt, selvom dyrene rent praktisk holdes økologisk. Når dyrene ikke er økologisk certificerede, kan garnet heller ikke blive det.


Mange efterspørger ofte en blød eller særlig uld fra fx merino, mohair. Hos ByCGundersen vil der af og til være et mindre udvalg af Hjelholt 1-trådet og 2-trådet mohair, samt Falklandsmerino, som Charlotte også farver med plantefarver. 


Har du Spælsau uld til overs?

Kontakt meget gerne Charlotte for en aftale omkring afhentning. Hun afhenter på hele Sjælland, Jylland og Fyn og møder gerne op samtidig med at fårene klippes. Hun tager al din uld med, og du slipper for at rydde op. Charlotte Gundersen er meget interesserede i faste aftaler, hvor hun kommer halvårlig eller årligt og henter din uld. 

Skriv til: [email protected]


Om strikke- og hækledesign:

By C Gundersen hækle- og strikkeopskrifter designes udelukkende af designer ogCharlotte Gundersen. 


Hos By C Gundersen finder du lækre og sjove hækledesigns, smukke farver og selvfølgelig selve hækleopskrifterne, hvor der arbejdes med æstetiske fornyelser og videreudvikling af forskellige hækleteknikker, så intet er som det ”plejer” at være inden for hæklegenren. Hækling er nemlig meget andet end den klassiske oldemorfirkant og stramme luftmaskerækker. 


Designer Charlotte Gundersen vil gerne være med til at skabe opskrifter, hvor alle teknikker og konstruktioner bliver godt forklaret, så du er sikker på, at du kommer godt i mål. Charlotte vil gerne have, at du kan være stolt af det, du hækler - at du måske sågar tør give det i gave til nogen, du holder af, fordi design og finish bare er lækkert. 


Missionen med By C Gundersen hækledesigns og plantefarvet dansk Østersøuld er at forene moderne kunstnerisk, æstetik og smukt håndværk med lækre bæredygtige materialer. Oftest gerne tilsat et strejf af humor og et stort skridt ud af comfortzonen. Nysgerrig af natur kommer Charlotte Gundersen vidt omkring i søgen efter nye teknikker og idéer til hækleopskrifter og farver, og der vil hele tiden være nye designs, garn og farver på vej.